Tips & advies voor juwelen en horloges

1. Juwelen

Bescherming

Om je juwelen het beste te beschermen tegen blutsen en krassen zorg je er best voor dat je je sieraden geen contact maken met harde oppervlakken. Wanneer je gaat sporten, douchen of slapen doe je ook je juwelen het best uit. 
Vermijd dat je sieraden in contact komen met detergenten, alcoholhoudende parfums of andere bijtende chemicaliën. Parels zijn heel gevoelig aan cosmetica. Make-up, haarlak en parfum kunnen de mooie glans en kleur van parels aantasten. 

Reinigen en bewaren 

Om je sieraden te reinigen gebruik je best enkel lauw water, zonder enige chemische toevoegingen. 
Je gouden of zilveren juwelen kun je laten schoonmaken met een goede sieradenreiniger. Ook voor parels bestaan reinigingsproducten.. Je kan deze kopen bij een juwelier of goudsmid. Kom langs bij ons om advies te krijgen over de verschillende producten. Wij vertrouwen al jaren op Hagerty. 

Juwelen of halskettingen met een stijve structuur bewaar je best plat in hun doos.

2. Horloges

Waterdichtheid

Hoe waterdicht je uurwerk is, geeft men weer in ATM of meters diepte. Dit zijn echter slechts testwaarden zoals vastgesteld in de fabriek. Daar houdt men geen rekening met temperatuurverschillen, die wel degelijk een invloed hebben op de waterdichtheid van je horloge.

Wat betekent de ATM-waarde nu juist?

De volgende standaard mag je aanhouden, maar hou er rekening mee dat dit verschilt naargelang de temperatuur:

 • 20 ATM / 200 meter: Geschikt voor alle vormen van watersport.
 • 10 ATM / 100 meter: Geschikt voor zwemmen en watersport in ondiep water, maar niet voor duiken met perslucht.
 • 5 ATM / 50 meter: Bestand tegen regen en spatwater. Geschikt voor handen wassen.
 • 3 ATM / 30 meter: Bestand tegen regen en spatwater.

Wil je je horloge goed waterdicht houden? Volg dan dit advies:

 • Laat je uurwerk ieder jaar op waterdichtheid testen. Dat kan bij Grace & Glory.
 • Na een batterijvervanging is de waterdichtheid niet meer gegarandeerd, ook al was dit horloge ervoor nog waterdicht. Laten testen dus!
 • De kroon en joints laat je best elke 2 jaar vervangen.
 • Horloges met een schroefkroon: schroef de kroon extra aan voor het uurwerk in contact komt met water.
 • Open nooit zelf je uurwerk.
 • Gebruik onder water nooit de drukknoppen. Er zijn maar weinig modellen waarbij dit wel mag.
 • Spoel het uurwerk goed af na contact met zeewater. Zo blijven er geen zoutresten achter. Zout beschadigt de dichtingen en zorgt ervoor dat het horloge op den duur niet meer waterdicht is.

Internationale garantie op uurwerken

Op ieder uurwerk geeft de fabrikant een garantieperiode van minstens 2 jaar. Deze garantie dekt fabricagefouten en verborgen gebreken. De fabrikant beslist of een horloge onder waarborg valt, dit beslissen wij niet zelf. Band, kroon, kast en glas vallen nooit onder garantie.

De fabrikant zelf herstelt horloges in garantie. Je horloge moet vergezeld zijn van een ingevuld garantiebewijs, als je het onder waarborg wil laten herstellen. Heb je je horloge aangekocht bij Grace & Glory? Dan zijn administratie en verzending onder waarborg naar de fabrikant gratis.